SEO Uzmanı Nedir, Ne İş Yapar? Arama Motoru Kaptanınız!
Modern pazar yeri internet camiasında var olmak istiyorsanız kaliteli bir savaş stratejiniz olmak zorunda; çünkü bu ortamda rekabet her geçen gün artıyor. Kızışan yarışı, marka ve kuruluşunuzun lehine çevirmek istiyorsanız size rehber olacak belli başlı çözümlere ihtiyaç duyarsınız.
SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu tüm dijital platformlarda sizi sektör içindeki rakiplerinizin bir adım önüne taşıyacak güçlü yöntemler bütünüdür. Elbette sizin amacınız benzerleriniz arasından sıyrılmak ise!
Sunduğunuz ürün veya hizmetlerin hedef kitleniz tarafından görünür olması, internet ortamında hayatta kalmanız açısından ciddi önem taşır. Müşterilerine ya da ziyaretçilerine en hızlı ve doğrudan ulaşan markalar doğru oranda büyüme ve gelişme sağlayacağı için online pazar yeri internet ortamında ‘görünürlük’ elzemdir.
İçeriğimizde web siteniz ve markanız için tüm SEO projelerinizi yürütecek gemi kaptanı SEO uzmanı hakkında kritik bilgiler sunacağız. Markasını geliştirmek isteyenler, yeni başlayan startup kuruluşlar! Neden SEO uzmanı ile çalışmalısınız? Kendine gelecek için sürdürülebilir bir meslek arayan gençler! SEO uzmanı nasıl olunur, ne iş yapar? Merak ediyorsunuz, biliyoruz! Şimdi, bu yazımızda SEO uzmanı kimdir ve ne iş yapar, neden SEO uzmanı ile çalışılmalı, tüm sorulara yanıt veriyoruz. Keyifli okumalar dileriz…SEO Uzmanı Nedir, Kimdir?
SEO (Search Engine Optimization) yani Arama Motoru Optimizasyonu uzmanı, web sitelerinin arama motorlarında görünürlüğünü sağlayan ve bu sayede ziyaretçi sayısını artıran çözümleri üretebilen; aynı zamanda Google, Yandex, Yahoo gibi arama motorlarında web sitenizin, içerik ve ürünlerinizin üst sıralarda çıkmasını sağlayacak teknik bilgiye sahip olan kişidir.
SEO uzmanı kimdir, tanımak ve anlamak istediğinizde en kısa tabiriyle Arama Motoru ile optimize (uyumlu) web sitesi taktikleri üreten teknik kişidir, diyebiliriz.
Başta Google olmak üzere tüm arama motorları SEO uzmanının stratejik alanına girmekle birlikte; Youtube kanalı, Instagram, Twitter, Pinterest, TikTok hesabı gibi popüler sosyal medya hesaplarında da SEO odaklı çalışmalar yapmak için arama motoru uzmanı ile çalışabilirsiniz.
SEO uzmanı, arama motorlarındaki botların web sitenizi daha kolay ve hızlı taraması için ihtiyaç duyduğu teknik detaylara hakimdir. Arama Motoru Optimizasyonu uzmanı bir diğer adıyla SEO uzmanı, internet ortamında yapılan aramalarda web sitenizin üst sıralarda görünmesini sağlayacak profesyonel bilgi ve donanıma sahiptir; bu doğrultuda eğitim almıştır.
SEO Uzmanı Ne İş Yapar?
SEO uzmanı ne işe yarar, görev tanımı içinde neler yer alır? Herhangi bir markanın SEO danışmanı olmak isteyen kişiler ne gibi yetkinliklere sahip olmalı? SEO uzmanı ile çalışan firmalar bu kişinin hangi görev tanımları olduğunu bilmeli? SEO uzmanı ne iş yapar, SEO danışmanları marka yönetimi sürecinde ne gibi görevler üstlenir?
Web sitesi üzerinden e-ticaret yaparak para kazanmak veya hedef kitlenize organik ve sürekli olarak ulaşabilmek için online platformda agresif bir strateji izlemelisiniz. Bu stratejilerin bütününü oluşturan SEO projesinin kaptanı ise SEO uzmanı olarak adlandırılır.
SEO uzmanı, Arama Motoru Optimizasyonu sürecinde yetkin, gerekli donanım, bilgi, eğitim ve tecrübeye sahip kişidir. Peki, SEO uzmanı ne iş yapar? İşte, SEO uzmanı görev tanımı ile ilgili bilgi araştıran herkesi aydınlatacak ipuçları:
- Site yapısının arama motorları ile uyumlu olup olmadığını analiz etme,
- Sitenin arama motoru botları tarafından kolay taranabilir olması için teknik taktikler verme,
- Seo uyumlu içerik geliştirme,
- Anahtar kelime çalışması,
- Rakip analizi,
- SEO eğitimi.
Kaynak: developers.google.com
SEO Uzmanı Nasıl Olunur?
SEO uzmanı olmak istiyorum ne yapabilirim, nasıl bir eğitim almalıyım gibi sorularınız için direkt ipuçlarını şimdi paylaşacağız:
Öncelikle SEO uzmanlığı için özel resmi bir bölüm ya da okul bulunmamaktadır. SEO uzmanı olmak için:
- Sertifikalı SEO kursuna katılabilirsiniz.
- Online tecrübe için kendi web sitenizi oluşturun.
- Farklı sektörlerden web sitelerini analiz ederek pratik yapın.
- SEO odaklı online sertifika programlarına katılın.
- SEO danışmanı arayan müşterilerle irtibat sağlayın ve iş olanağınızı yaratın!
SEO uzmanı olmak isteyenler ilk adımını online sertifika programlarına atmalıdır. SEO eğitimi veren bu kursları başarıyla tamamladıktan sonra öğrenilen tekniklerin pratiğe dökülmesi önem taşır. Bu aşamada sektöründe başarıyı yakalamış web sitelerinin SEO analizlerini yaparak tecrübe kazanabilirsiniz.
Sektördeki diğer web sitelerine oranla ele aldığınız marka neden önde, hangi aşamada kazanç elde etmiş ve nasıl bir strateji izlemiş? Rakipleri hangi noktada bu markanın gerisine düşmüş ve hangi hataları yapmış? Bu gibi ipuçlarını toplayarak sektör içi analizden de faydalanarak adım adım SEO çalışmaları yürütebilirsiniz.
Farklı alanlarda markaları incelemek size daha geniş bir vizyon kazandıracaktır; ancak profesyonelleşmek istediğiniz özel bir sektör var ise tek bir online pazar üzerinde de yoğunlaşabilirsiniz. Çalışmaların ilk etabında bu şekilde ağır ve emin adımlarla yürümek size ileriki dönemlerde hız kazandıracaktır.
SEO danışmanlığı için ülkede veya dünya çapında işleri ile tanınan SEO uzmanlarını takip edebilirsiniz. Youtube kanalları, sosyal medya hesapları veya web siteleri üzerinden bu kişilerin iş hayatını adım adım izleyebilirsiniz. Verdikleri online eğitimlere, seminerlere katılabilirsiniz.
SEO danışmanları web sitelerinde çalıştığı markalara yer verebilir; bu markaların web sitelerinden SEO çalışmalarını analiz ederek onların çalışma sistemleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kısacası aldığınız eğitimin üzerine bolca pratik kazandırmak önemlidir; işini iyi yapan zirvedeki örnekler de idolünüz olabilir. Bol şans!
SEO Uzmanlarının En Sık Kullandığı Uygulama ve Yazılımlar Nelerdir?
- Google Search Console
- Google Analytics
- Ahrefs
- SemRush
- Se Ranking
Google Search Console ve Google Analytics Google’ın ücretsiz sunduğu analiz uygulamalarıdır. Organik trafiğin ve aratılan kelimelerin, kullanıcının sayfada geçirdiği sürenin ve SEO için değer kazanan belli başlı diğer parametrelerin sunulduğu kullanışlı rapor sistemleridir.
Ahrefs ve SemRush profesyonel düzeyde SEO danışmanlarının kullanabildiği detaylı raporlanmış içerik analizlerinin yer aldığı uygulamalardır. Backlink raporu, aranma kelimelerinin hacim ve sıralamalarını sunar. On page SEO kullanımı ile bir içeriğin tüm analizini yapabilirsiniz.Neden SEO Uzmanı ile Çalışılmalı?
Bir SEO uzmanı ile çalışmaya başlamak için en uygun zaman sıfırdan bir web sitesi açarken veya var olan web sitesi için yeni bir alan, kategori oluştururken veya mevcut web sitesinin rakiplerinin artması ile kalite standartlarını yükseltmek gerektiği zamandır. Bu aşamada vakit kaybetmeden size en uygun stratejiyi belirleyecek SEO uzmanı ile görüşebilirsiniz.
Unutulmamalıdır ki bir web sitesi tasarımına ve içerik oluşturmaya en başından arama motoru ile uyumlu olacak şekilde başlamak ilerleyen süreçte ve değişen algoritmalarda daha güçlü bir temele dayanmanızı sağlamak anlamına gelir.
SEO uzmanı, web sitelerini arama motoru ile optimize edici profesyonel kişidir. Eğer internet dünyasının modern pazar yeri arama motorlarında hedef kitlenize görünür olmak ve düzenli bir gelir için sürdürülebilir olarak bu motorlarda varlığınızı sürdürmeyi hedefliyorsanız SEO uzmanı ile çalışmak isteyebilirsiniz.
Neden bir SEO uzmanı ile çalışmalısınız?
- Yeni bir web sitesi açıyorsanız online dünyada güvenli bir yol izlemek için,
- Var olan web sitenizin değişen arama motoru algoritmalarına uyumlu gelişmesi için,
- Arama motorlarında görünürlük kazanmak için,
- Var olan görünürlüğünüzü üst sıralara taşımak veya bu konumu korumak için,
- İnternet ortamında kazanç elde etmek için,
- Piyasadaki rekabet ortamında hayatta kalmak için size püf noktaları sunacak bir SEO uzmanı ile çalışabilirsiniz.
SEO uzmanı ile çalışmanın avantajları nelerdir?
Web sitenizi kurma amacınız eğer rakiplerinizin önüne geçmek, rekabet ortamındaki yarışa dahil olmak ve e-ticaret yaparak gelir elde etmek ise belirli bir çizginiz olmalı. Kendinize bir hedef belirlemelisiniz ve bu hedefe gitmek için istikrarlı bir yol haritanız olmalı.
Eğer arama motorlarında görünürlük kazanmayı ve bu doğrultuda size düzenli olarak raporlama ve analiz sunulmasını istiyorsanız SEO uzmanı bu alanda size destek sağlayacak kişidir. Sitenizi geliştirebilecek teknik bilgiler ve dahi yaratıcı fikirler sunabilecek SEO uzmanı ile çalışmanın avantajlarını şu şekilde sıralayabiliriz:
Arama Motoru ile Uyumlu Teknik Alt Yapı
Web sitesinin arama motoru botları ile uyumlu teknik alt yapı oluşturmasını sağlar. SEO uzmanı teknik çalışmaları kendisi yürütebileceği gibi detaylı bir analiz raporu hazırlayıp bunu web sitesi tasarımcıları ile de paylaşabilir.
SEO Uyumlu İçerik, Kategori, Ürün Sınıflandırma
SEO danışmanı veya SEO proje uzmanı anahtar kelime (keywords) araştırması ile web sitesinin kategorizasyon, ürün sınıflandırma, blog içerikleri gibi alanlarında hedef kitleye kolay ulaşmasını sağlar.
SEO projelerinin önemli bir kısmını kapsayan blog içerikleri yani SEO uyumlu makaleler bölümünün yürütülmesinde SEO uzmanı içerik direktörünün ihtiyaç duyacağı anahtar kelime havuzunu sunar, rakip analizi yaparak rakip sitelerin en çok trafik kazandığı sayfalar üzerinden içerik stratejileri belirler. Bu içeriklerin geriye dönük revizyon yani güncelleme sıklığını düzenler. Ayrıca içeriklerin kullanıcı dostu; kullanıcının bilgi edinmesini, fayda sağlamasını kolaylaştıracak konular üzerinde yoğunlaşır.
E-ticaret siteleri için müşterilere kolay bir deneyim sağlayacak ürün sınıflandırması, ürün açıklaması ve ürün görselleri hakkında direktifler verir. Web sitesinin sektörü doğrultusunda mantıklı ve işlevsel kategoriler oluşturulmasını sağlar.
PageSpeed Insights: Kullanıcı Kullanım Kolaylığı
PageSpeed Insights yani kullanıcı kullanım kolaylığı veya ziyaretçi memnuniyeti doğrultusunda sayfaların hızlı açılıp görsellerin çabuk yüklenmesini sağlar ve ayrıca kullanıcı dostu içerikler üretmeniz için gerekli planlamayı yapar.
Başta Google olmak üzere arama motorları web sitesinin yüklenme veya görsellerin, içeriklerin açılma hızını ölçümler. Bu gibi ölçümler kullanıcı deneyimini daha verimli hale getirmeyi amaçlar. Google ve diğer arama motorları, kullanıcılarına daha hızlı ve çabuk fayda sağlayan web sitelerini arama sonuçlarında üst sıralara taşıyabilir.
SEO uzmanı ise tam bu aşamada web sitesinin hızlı işleyişini sekteye uğratacak bozukluk ya da aksaklıkları ortadan kaldıracak iş tanımlarını belirler.
Aşağıda sunduğumuz bilgiler doğru programlanmış SEO odaklı web sitelerinin sahip olduğu pozitif özelliklerdir. Bu avantajları başarılı bir SEO danışmanlığı alarak siz de kazanabilirsiniz.
Kullanıcı kullanım kolaylığı sunarak ziyaretçi memnuniyeti elde ederek Google gibi arama motorlarından yüksek puan alabileceğiniz belli başlı kıstaslar:
- Web sayfası tasarımının anlamlı bir bütün olarak bağlı bulunduğu sektör bazında uyumlu, özgün ve ilgi çekici olması,
- Metinlerin okunabilir, anlaşılabilir, açık ve bilgi verici olması,
- Site içi linklendirmelerin düzgün çalışması,
- Görsel kullanımının içerik ile doğru orantılı, yüksek kaliteli ve anlamlı olması,
- Javascript ve CSS kullanımında gereksiz ve yavaşlatıcı detayların, kodlamaların bulunmaması,
- First Contentful Paint (FCP) ((ziyaretçinin web sitesine tıklayarak sayfaya gönderdiği istek sonrası buna karşılık gelecek ilk anlamlı içeriğin yüklenmeye başladığı an)) skorunun 1 veya 2 saniyenin altında olması,
- Largest Contentful Paint (LCP) ((kullanıcının web sitesine tıkladığında en yüksek boyutlu içeriğin, dosyanın veya görselin yüklemeyi tamamladığı ana kadar geçen süre)) skorunun 2-2,5 saniye ve altında olması,
- Cumulative Layout Shift (CLS) ((ziyaretçinin web sitesine tıkladığı andan tüm sayfanın yüklenmesinin bittiği ana kadar meydana gelen kayma ve bozuklukların tespit edildiği metrik, hassas ölçüm algoritması)) yani içeriğin okunmasını zorlaştıran, ürün ve hizmetlere ulaşımı uzatan teknik aksaklıkların azlığı ya da hiç bulunmaması altın değerindedir.
SEO Uzmanında Bulunması Gereken Özellikler Nelerdir?
SEO uzmanlığı eğitimi almak size bilgilendirici bir deneyim sunabilir. SEO danışmanlığı yapacağınız web site veya marka sahipleri tarafından sorulduğunda, talep edildiğinde bir sertifikanız olabilir.
Ancak kabul edelim ki dijital platformda iş yapmak ve internet yoluyla para kazanmak günümüzde oldukça revaçta. Çok sayıda SEO danışmanı arasından sizi ayıran, diğerlerinin önüne geçirecek olan püf noktalarına ihtiyacınız var. Sizinle çalışmaları için onlara ne gibi avantajlar sunabilirsiniz?
SEO uzmanında bulunması gereken özellikler alt başlığında sıradan bir SEO uzmanından kendini geliştiren, vizyon sahibi SEO danışmanına yükselebileceğiniz püf noktalarını derledik; birlikte inceleyelim:
- Teknik SEO bilgilerini pekiştirmiş olmalı,
- Temel HTML bilgisine sahip olmalı,
- SEO hakkında güncel bilgileri ve değişen algoritmaları takip etmeli,
- SEO alanındaki trendlere vakıf, yeniliklere açık ve yeniliğe kolay adapte olabilen araştırmacı kişiliğe sahip olmalı,
- Teknolojik gelişmeleri izlemeli, cihazlarında SEO odaklı programları profesyonel kullanma yetkinliğine sahip olmalı,
- Disiplinli ve düzenli çalışma sistemini benimsemeli; raporlama ve analizleri markanın talep ettiği süre doğrultusunda zamanında teslim edebilmeli,
- Sunum yapabilme ve bilgi aktarımı sağlama yetilerini bulundurmalı, rapor sunarken şeffaf ve dürüst olmalı,
- Gerçekçidirler, ağır adımlarla; ancak sağlam ve tutarlı ilerleme sağlarlar,
- Anahtar kelime araştırması, rakip analizi ve SEO uyumlu içerik geliştirme konularında yetkindirler.
SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? Yazımızdan SEO ile ilgili kapsamlı bilgiye ulaşabilirsiniz.