SEO Nedir? SEO Nasıl Yapılır? - SEO Rehberi
SEO Nedir? İpuçlarıyla Doğru SEO Nasıl Yapılır?
"SEO nedir ve nasıl yapılır?" sorusunu sormaya başladıysanız ve bu alanda sitenize seo yapmak yada kendinizi geliştirmek istiyorsanız uzun bir yolculuğa hazır olmalısınız. Sizin için hazırlamış olduğum bu yazıda aklınıza takılan tüm soruları yanıtlamaya çalıştım.
Sıklıkla duymaya başladığımız SEO terimini bilmeyenler için akıllara SEO nedir? sorusu gelmektedir. SEO, "Search Engine Optimization" kelimelerinin baş harflerinden oluşmakta ve Türkçe karşılığı "Arama Motoru Optimizasyonu" anlamını taşımaktadır.
Arama motorları (Google, Yandex, Bing vb.), sahip oldukları yapay zeka teknolojileri ile web sitelerini belirli kriterler (Algoritmalar) doğrultusunda arama yapan kullanıcılara listelerler. Bunun amacı en iyi ve en alakalı sonucu kullanıcıya sunmaktır. Bu sebeple web sitesinin bulunabilirlik performansını arttırmaya, SEO çalışması denir.
İçeriğimizde SEO ingilizce açılımı, Türkçe karşılığı, kelime anlamı, amaçları ve SEO uygulama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. SEO nedir nasıl yapılır gibi sorulara yanıt arayarak vakit kaybetmek yerine sizin için bir araya getirdiğimiz altın değerinde hap bilgileri incelemeye devam edebilirsiniz!
SEO Nedir?
SEO nedir sorusunun en net karşılığı Arama Motoru Optimizasyonu’dur. Search Engine Optimization kısaca SEO, arama motorlarının yapay zeka teknolojileri ile geliştirilmiş kalite kriterlerine uygun olarak web sitesinin daha kolay optimize edilmesini sağlar.
Dijital platformda görünür olmak için sizi rakiplerinizin önüne taşıyacak kilit strateji SEO çalışmalarıdır. Marka, ürün veya kuruluşunuzun internet ortamındaki değerini artırmak doğru planlanmış SEO projeleri ile elbette mümkündür.
SEO Açılımı Nedir, SEO Ne Demek?
SEO açılımı Search Engine Optimization anlamına gelir. Peki, Arama Motoru Optimizasyonu derken ne demek istiyoruz?
Hemen açıklayalım: Web sitelerinin hedef kitlesine ulaşabilmesi için en önemli kanal arama motorlarıdır. Google, Yandex, Yahoo, Bing, Ask gibi arama motorlarının kalite standartlarına uygun yapılan tüm iyileştirme çalışmaları SEO odaklıdır.
Kısacası: SEO = Arama motorlarında bulunabilir olmak ve doğru hedef kitleye ulaşabilme sanatıdır.
SEO Neden Önemli ve Neden Gereklidir?
Dijital platformların ivme kazandığı günümüzde, potansiyel ziyaretçi kaynağı arama motorları olduğundan, internet kullanıcılarının arattığı sonuçlarda ilk sıralarda çıkmak web siteleri için ciddi önem taşır. SEO odaklı projeler ise, web sitesi trafiğini (gelen ziyaretçi sayısını) artırmayı hedefler. Üstelik SEO projesi ile bu trafiği ücretsiz, yani organik olarak elde edebilirsiniz; tabii doğru zamanda doğru stratejiyi uygulayarak.
Daha açık ve anlaşılır bir bakış açısı sunacak olursak: İnternet üzerinden arama motoruna aratılan her türlü sorgu sonucunda kullanıcılar ilk sıralardaki web sitelerine tıklamayı tercih eder. Bu da demek oluyor ki web siteniz arama sonucunda ne kadar üst sırada çıkarsa kullanıcının dikkatini çekme potansiyeliniz bir o kadar yüksektir.
SEO nedir, ne anlama gelir gibi sorular hakkında başlangıç bilgilerine sahip olduktan sonra bu projenin SEO nasıl yapılır adımına geçmek için hazırsınız. Keyifli okumalar dileriz!
SEO Optimizasyonu: Adım Adım İpuçları
Web sitenizi arama motorlarında görünür kılmak için uygulayabileceğiniz en mantıklı yol SEO çalışmalarıdır. Arama motorunda çıkan sonuçları bir çeşit dijital pazar yeri şeklinde tanımlayacak olursak bu arama sonuçlarında üst sırada yer almanız marka bilinirliğiniz açısından büyük önem taşır.
Kullanıcı ziyaretini baz alan organik trafiği artırmak; yani herhangi bir reklam çalışmasına gitmeden ücretsiz olarak tıklanma oranını artırmak doğru planlanmış SEO çalışması ile çok daha kolay!
Peki, SEO nasıl yapılır, arama motorları ile uyumlu bir web sitesi için nasıl bir yol izlenmelidir? İçeriğimizin bu bölümünde SEO çalışması nasıl yapılır ve başarılı sonuç getiren SEO optimizasyonu ipuçları sizleri bekliyor olacak. İhtiyacınız olan tüm yanıtlara net ve kısa yoldan ulaşabileceksiniz.
SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
SEO nedir? sorumuzun yanıtını bulduysak gelin şimdi SEO nasıl yapılır? sorumuzun cevabına bakalım.
Günümüzde marka, kurum kuruluş ve ürün bazında en ciddi potansiyelin internet ortamında yer aldığı su getirmez bir gerçek. İnternet kullanımında ise pastanın en büyük dilimini Arama Motorları ve sosyal medya sahipleniyor. Markanızı dijital platformda sağlam bir yere konumlandırabilmek için web sitesi tasarlamanız şart.
Kendinizi SEO uyumlu web sitesi nasıl yapılır sorusunu sorarken buluyorsanız en doğru adrestesiniz; çünkü kategori fark etmeksizin siteye SEO ayarları nasıl yapılır en doğru yöntem nasıl izlenir bu içeriğimizin ana konusunu oluşturmaktadır.
SEO projesi yürütmek uzun ve sabır isteyen bir çalışmadır; ilk etapta bu kabul süreç edilmeli. Projeye başladıktan hemen birkaç ay sonra sonuç almayı beklemek yerine istikrarlı bir strateji belirlenmelidir.
Web siteleri için SEO çalışması site içi ve site dışı SEO optimizasyonu olmak üzere 2 gruba ayrılır:
Site İçi SEO Çalışması Nasıl Yapılır?
Site içi SEO optimizasyonu, adı üzerinde web sitesi içerisinde yapılabilecek tüm SEO çalışmalarıdır. Site içi SEO çalışmasının genel amacı arama motorlarına kullanıcı dostu bir web sitesi olduğunuzu kanıtlamaktır. Yani, web sitenizi tıklayan kullanıcı hızlı şekilde aradığını bulabilmeli, başlık-içerik uyumunu deneyimleyebilmeli, kaliteli görseller görebilmelidir.
Geç açılan, bolca dikkat dağıtan pop-up reklam veren, kalitesiz içerik barındıran web siteleri ziyaretçi oranını yükseltmek konusunda elbette sorun yaşayacaktır. Bu nedenle, olabildiğince hızlı çalışan, url ile uyumlu, özgün ve faydalı içerikler bulunduran web siteleri rakiplerinin 1-0 önüne geçecektir.
Site içi SEO sürecinde düzenli olarak arama motorlarının kalite kriterleri takip edilmeli; bu araçların internet üzerindeki tarama ve algılama kurallarına uygun olarak web sitesi optimizasyonu sağlanmalıdır. Kategori yazıları, blog içerikleri, ürün açıklamaları o alanda en sık aratılan ve hacmi yüksek olan anahtar kelimeler ile zenginleştirilmelidir.
Web sitenizin ziyaretçi oranını her geçen gün organik olarak artırmak ister misiniz? Peki, gelen ziyaretçinizin rakiplerinizden çok daha uzun süre sayfanızda gezinmesini ister misiniz? Yanıtınız hızlı ve kova bir evet! ise şimdi can alıcı noktaya geliyoruz.
Sadece web sitesi içerisinde yapılabilecek SEO uyumlu çalışmaları genel ve anlaşılır olarak nasıl maddelendiririz? İşte, site içi SEO nasıl yapılır merak edenler için önemli püf noktaları:
- Site İçi Teknik Analiz & Seo Uyumlu Semantik Html
- URL Yapısı
- Site İçi Başlık Yapısı ve Kategorilendirme
- Site İçi SEO Parametreleri
- Site Hızı
- Özgün İçerik ve Kaliteli Medya Kullanımı
- Site İçi Yönlendirmeleri
Site İçi Teknik Analiz & Seo Uyumlu Semantik Html
Web sitenizin SEO uyumlu tasarıma sahip olması uzun vadede sürdürülebilir başarılar getireceğinden site içi teknik seo analiz çalışmasını gerçekten atlamak istemezsiniz. Gelen kullanıcı bu teknik çalışmaları direkt göremese de arama motoru botları siteyi taradığında doğru bir teknik seo çalışması ile karşılaşmadığında ne kadar ilgi çekici olursa olsun sıralamada geriye atabilir. Site içi SEO uygulamalarında yapısal zengin veri kullanarak index performansınızı yükseltebilirsiniz. Cumulative Layout Shift (CLS) ölçüm testleri istikrarlı sürdürülmeli; Largest Contentful Paint (LCP) metriği ile sunucu yanıtlarındaki yavaşlık ve kaynak yükleme sürelerindeki uzunluk tespit edilmelidir. Daha düşük LCP oranına sahip web sitelerinin diğerlerine kıyasla çok daha çabuk üst sıraya yükseldiği unutulmamalıdır.
Kullanıcıyı karşıladığınız can alıcı bölüm Header (üst bilgi) düzenlemeleri kesinlikle kullanıcı deneyimini pozitif etkilemelidir; çünkü yapılan analizler ziyaretçilerin 10 saniye içerisinde site dolaşımına devam edip etmeyeceğine karar verdiğini gösteriyor. Tam bu noktada Header tasarımı ve üst bilgi kalitesi gelen kullanıcının ziyaret oranını artıracaktır. Dikkat çeken bir logo, arama butonu, gezinim menüsü, sosyal ağ bağlantıları, abonelik - üyelik ekranı, slayt gösterisi gibi faktörler bu bölümde uygulanabilir.
Sitenin son bölümünde kullanıcıyı karşılayacak olan footer tasarımı açıklayıcı ve doğru planlanmış olmak zorunda. Footer bölümünde iletişim bilgileri, hizmetler, hakkımızda, site haritası, yukarı çık butonu, alıntı şartları gibi düzenlemeler yapılabilir.
Canonial url düzenlemesi site içi teknik SEO çalışmalarında airbag görevini görevi üstlenen önemli bir faktör. Benzer ve yinelenen içeriklerinizden hangisini arama motoru botlarının taramasını isterdiniz? İşte bu aşamada en iyi performans gösteren url yapısı canonical url adını alır; arama motoru botları benzer içeriklerden canonial etiketine sahip olan linki tarar. Yani, özetle canonial url çalışması, Google dizinine eklenmesini istediğiniz sayfa için şart olan teknik bir çalışmadır ve sayfaların duplicate durumuna düşmesini engeller.
Site içi görsel kullanımında alt etiket ilk etapta değeri anlaşılmayan; ancak uzun vadede getirisi olan teknik SEO detayları arasındadır. Web sitenize ekleyeceğiniz her görsele alt etiket girmek ve bu etiketlerin görsel ve içerik ile anlamlı bütünlük oluşturması ayrıca aranma hacmi yüksek anahtar kelimelerden seçilmesi doğru planlama için gereklidir. Ayrıca görsel alt etiketleri web sitenizin Google gibi arama motorlarının görseller bölümünde kullanıcıya sunulmasını sağlayan ipucudur.
URL Yapısı
Web sitesi ile URL adresinin anlamlı ve uyumlu yapıda olması gerekir. Aranma hacmi yüksek olan anahtar kelime kalıbının ek ve kök bölümünde değişime gidilmeden sade haliyle url yapısında kullanılması önem taşır. Ayrıca site içerisinde yapılan tüm linkleme çalışmaları tek tek kontrol edilmeli; çalışmayan url tespit edilip düzeltilmelidir.
Site İçi Başlık Yapısı ve Kategorilendirme
Web sitenizde oluşturduğunuz başlık düzeni üzerinden arama motoru botları bir analiz yapar ve sayfaları bu doğrultuda indeksler. İndeks aşamasında hız kazanmak ve sorunsuz ilerlemek istiyorsanız H1 etiketli ana başlıklarınızın açık, net, özgün ve kaliteli olduğundan emin olmalısınız.
En önemli site içi SEO çalışmaları arasında SEO uyumlu makaleler, blog yazıları ve kategori sistemi gelir. Web siteniz içerisinde yayına aldığınız SEO odaklı metinlerin konusu ile birebir uyumlu alt başlıkların hiyerarşik düzende (H1, H2, H3, H4) planlanmış olması gerekir.
Site İçi SEO Parametreleri
Google gibi arama motorları web sitenizi sorgu sonuçlarında sıralarken Meta Başlık (Title), Meta Açıklama (Description) ve Meta Etiketler (Canonical) parametrelerini dikkate alır.
Yani, aratılan anahtar kelime (keyword) sonucu çıkan içeriklerin ana başlıkları, açıklamaları net ve anlaşılır olmalı; ayrıca anahtar kelime kullanımı yüksek hacimli kelimeler ile sağlanmış olmalı, yazı içerisinde anahtar kelime dağılımı homojen şekilde sağlanmalıdır.
Site Hızı
Yapılan bir araştırmaya göre kullanıcılar yüklenmesi 3 saniyeden fazla süren sayfalardan %78 oranında çıkıyor.
Arama motorundan gelen ziyaretçinin web sitenizin linkine tıkladığında sayfanın hızlı açılması, sayfa içi gezinmenin kolay olması, görsellerin çabuk yüklenmesi SEO açısından önemlidir. Arama motoru botları, kullanıcı deneyimini ön planda tuttuğu için web sitenize gelen bir kullanıcının hızlı ve sorunsuz olarak sayfa içerisinde dolaşabilmesini mutlaka gözetir. Site içi SEO optimizasyonu yaparken sayfaların, görsel ve videoların yüklenme hızını artırmaya da vakit ayırmalısınız.
Sitenin yavaş yüklenmesi Google ve benzeri arama motorları için kullanıcı deneyimini olumsuz etkileyen bir durum olduğundan web sitesinin açılma hızının yüksek olması üst sıralarda konumlanmanızı kuvvetlendirir.
Özgün İçerik ve Kaliteli Görsel Kullanımı
Site içi SEO optimizasyonu sağlarken SEO uyumlu makaleler kilit bir role sahiptir. Özgün üslupla yazılmış, akıcı, anlaşılır ve en önemlisi de faydalı bilgi içeren blog yazılar ve makaleler site SEO çalışması açısından gereklidir.
Kullanıcı, tıkladığı içerikten ihtiyaç duyduğu tüm bilgilere ulaşabiliyorsa, bu içerikler diğer web sitelerinden daha özgün ve ilgi çeken ifadelerle hazırlanmışsa, yüksek kaliteli, konu ile birebir alakalı görseller ya da videolar eşliğinde desteklenmişse, sayfa hızlı açılıyorsa, okuma konforuna uygun şekilde alt başlıklar ve maddeler halinde düzenlenmişse Google gibi arama motoru botları içeriklerin puanını yüksek tutacağından arama sonuçlarında üst sırada konumlandırır.
Site içerisinde az önce bahsettiğimiz kalite standartlarına uygun olarak düzenli besleme ile blog yazıları yayına alınmalı; ürün satışı söz konusuysa ürün açıklamaları gerçek ve anlaşılır olmalı; site içi kategorilerinde veya hizmetler bölümünde kullanıcının merakını karşılayacak açıklayıcı yazılar bulunmalıdır.
Detaylı bilgi için blog yazımızı inceleyebilirsiniz: Seo Uyumlu Makale Nedir, Nasıl Yazılır?
Düzenli Anahtar Kelime Analizi ve İçeriğe Yerleştirilmesi
Keywords yani anahtar kelimeler SEO denildiğinde akla ilk gelen etkenler arasındadır. Peki anahtar kelime nedir? Anahtar kelimeler (keywords) internet kullanıcılarının arama motorlarında arattığı kelimelerin tamamıdır.
Web site ziyaretçileri, bilgi almak istediği konu ile alakalı birkaç kelimelik arama yapar. Bu arama kelimelerine birebir hitap edecek içerikler hazırlamak için web sitesini oluşturan her metin dikkate alınmalıdır.
Gelen kullanıcı yazının hem ana başlığında hem alt başlıklarında hem de yazı içerisinde homojen olarak anahtar kelimeleri gördüğünde, bu anahtar kelimelerin yapısına direkt hitap eden bilgilerle karşılaştığında, sayfanız arama motoru botları tarafından daha hızlı ve kolay taranacak; otomatik olarak arama sonuçlarında gösterilecektir.
Anahtar kelimeleri kullanırken aranma hacimleri dikkate alınmalıdır. O konu ile alakalı aranma hacmi yüksek, trendi artan kelimeler mutlaka kullanılmalıdır. Anahtar kelimeler yazı içerisinde belirli bir paragraf ya da alt başlıkta değil geneline homojen olarak dağıtılmalıdır. Anahtar kelimelerin ek ve kök yapısı değiştirilmeden anlamlı bir bütünlük sağlayacak şekilde entegre edilmelidir. Ayrıca, geriye dönük içerik güncellemeler yaparken var olan içeriğe yeni anahtar kelimeler eklenmelidir.
Site İçi Yönlendirmeleri
Google başta olmak üzere arama motorları için ziyaretçinin tıkladığı web sitesi içerisinde geçirdiği süre önemlidir. Sitede kalma oranı olarak tanımlanan bu kıstas kullanıcının bulunduğu siteden memnun kaldığını ve akabinde farklı içeriklere de göz atmak için güven duyduğunu gösterir.
Kısacası, web sayfanıza gelen ziyaretçinin aradığı bilgiye ulaştıktan sonra da siteniz içerisinde gezinmesi aslında sizin hem içeriğinizin hem de sayfa yapınızın kaliteli olduğunu gösterir. Elbette bu durum arama sonuçlarında sizi rakiplerinizin önüne taşıyacaktır.
Gelen kullanıcının site içerisinde dolaşmasını sağlayacak linklemeler yani benzer içeriklere yönlendirme çalışmaları ile sitede kalma süresini uzun tutmanız mümkündür. Arama sorgusu sonucu içeriğinize tıklayıp birkaç saniye gibi kısa bir süre içinde çıkan kullanıcı, arama motoruna bir çeşit -bu web sitesinin kalitesi düşük- mesajı verir.
Amacımız arama motorundan gelen organik trafiği artırmak kadar kullanıcı güvenini sürdürülebilir kılmak olmalıdır. Bu aşamada site içi yönlendirmeler büyük önem taşır.
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Başarılı odaklı site dışı SEO çalışmasının en önemli kuralllarından ilki arama motorları üzerinde marka değeri oluşturmak ve bilinirliği arttırmaktadır. Bu sayede siteniz hem otorite kazanmış olur, hemde arama motoru yapay zekaları (Botları) tarafından daha sık taranır ve dizine eklenir. Bu şekilde yeni anahtar kelimelerin kazanımını arttırarak yeni ziyaretçilere kapılarınızı açarsınız.
Site dışı SEO optimizasyonu, PR ve reklam çalışmasıdır. Web sitenizin, marka bilinirliğinizin diğer mecralar vasıtasıyla artırılmasına yönelik çalışmalar bütünü site dışı SEO çalışması olarak adlandırılır.
Site içi kadar site dışında da markanızın görünür olması kullanıcı açısından bir pekiştireç görevi görür. Web sitenize dışarıdan getirilecek ziyaretçi çalışmaları olan site dışı SEO çalışmaları içerisinde sosyal medya yönetimi, Google reklamları, backlink yazıları ve youtube kanalı yer alır. Şimdi dilerseniz bu çalışmalar hakkında daha fazla bilgi edinelim:
- Sosyal Medya Yönetimi
- Google Reklamları
- Backlink İçerikleri
- Youtube Kanalı
Sosyal Medya Yönetimi
Instagram, Twitter, Facebook, Linkedin gibi sosyal medya platformlarında markanızın tanıtımını yapmak, arama motorları dışında da trafik kazanmanızı sağlar. Marka vizyonunu destekleyecek, web sitesinin karakterine uygun görsel düzenlemeleri, hikaye ve gönderi paylaşımları, anket soruları, oylamalar, canlı yayınlar, atılan tweetler ya da Facebook ve Linkedin gönderileri bütünüyle sosyal medya yönetimini aynı zamanda site dışı SEO projesini kapsar.
Arama motoru kadar sosyal medya kullanıcı potansiyelini kullanarak bu ziyaretçi kapasitesine yatırım yapmak markanızın ve web sitenizin hem trafiğini hem de değerini yükseltecektir. Burada önemli olan yönetimin tek bir kaynaktan düzenli ve sistemli şekilde yapılmasıdır. Sosyal medya hesaplarına mümkün olduğunca kurumsal kimlik kazandırmak kullanıcının güvenini artıran unsurlar arasında gelir.
Google Reklamları
İşini sağlama almak isteyen web sitesi yöneticileri ve marka sahipleri için Google reklamları mantıklı bir seçim. Google Ads ile marka bilinirliğinizi artırmak, hedef kitlenize doğrudan ulaşmak ve Google arama sonuçlarında en üst sırada çıkmak mümkün. Yaklaşık 1 milyon şirketin tercih ettiği bu sistem ile site dışı SEO çalışması yürütebilirsiniz.
Backlink İçerikleri
Backlink geri bağlantı anlamına gelir. Marka, sektör ya da ürünle alakalı farklı bir web sitesinden ziyaretçi kazanma stratejisidir. Backlink yazıları, web sitenizde yer alan kategori, hizmet ya da blog bölümünün dışında farklı bir sitede yayına aldırdığınız içeriklerdir.
Arama motorlarından gelen kullanıcıların yanı sıra web sayfanıza o backlinkin yayına alındığı siteden de ziyaretçi sağlayabilirsiniz. Google kalite standartlarına uygun, popüler ve çok trafik alan web sitelerinden kendi içeriklerinize link yönlendirmesi sağlamak site dışı SEO projesi kapsamındadır.
Backlink Nedir? Nasıl Alınır? Daha fazlası için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Youtube Kanalı
Marka ve ürünlerinizin tanıtımını yapabilecek Youtube kanalı açarak web sitesi dışında SEO çalışmaları yürütebilirsiniz. Seyahat acentesi, hastane, muayenehane, güzellik merkezi, rent a car, psikolojik danışmanlık veya diğer tüm sektörler için web sitesi karakterine uygun Youtube kanalı açmak ve bu kanaldan siteye yönlendirme sağlamak önemli bir faktör.
Youtube videolarının kurgusu ve çekim kalitesi, düzenli video paylaşımı, video altına eklenen açıklamalar ve abone, beğeni, yorum sayısı, paylaşım oranı gibi etmenler web sitesi dışında uygulayabileceğiniz en iyi SEO çalışmaları arasında yer alır.
Site dışı SEO projesi yürütürken rakip analizi belirlemek sac ayaklarının sağlam bir temele oturmasını sağlayacak bir stratejidir. Rakip firmaların web sitelerinde ziyaretçilerine nasıl bir deneyim sundukları analiz edilmelidir. Kullanıcı deneyimini ön plana alan arama motoru algoritmalarına uyumlu içerikler üretirken rakiplerin benzer konularda ne gibi işler çıkardığını mutlaka gözlemlemelisiniz.
Rakip SEO analizi yaparken öncelikle sektörde sizinle benzer işleri yapan rakip firmaları belirleyin ve kategorize edin. Ardından SEO çalışmalarının bel kemiğini oluşturan anahtar kelimeleri analiz ederek rakiplerin hangi anahtar kelimelerde ne kadar tıklanma aldıklarını belirleyin. Bu anahtar kelimelerin sizde karşılığı olan içerikler var mı yok mu bunu tespit edin. Var olan içerikleri rakiplerden daha üstün olacak şekilde güncelleyin veya hiç olmayan içerikler için de yeni üretime gidin.
Site dışı SEO projesinde rakip SEO çalışma analizi yaparken sadece anahtar kelime analizine dayanmak doğru değildir; rakip firmaların web sayfalarının alan otoritelerini de belirlemelisiniz. Alan adı otoritesi, bir web sitesinin arama motorlarında o alanla ilgili otoritesini yani baskın ve güçlü yanlarını gösterir. Bu çalışma sayesinde rakip firmanın yönelmediği ancak aranma hacmi yüksek olan alandaki fırsatları yakalayıp açığı kapatabilirsiniz.
Rakip analizi (SWOT) hakkında daha kapsamlı bilgi için rakip analizi nedir? nasıl yapılır? sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
SEO Çalışmaları Yapılırken En Önemli ipuçları
Web sitesi SEO optimizasyonu aşağıdaki etkenlerle birleştirildiğinde uzun vadeli başarılar kazandıracaktır. Peki, SEO çalışmaları yürütürken nelere dikkat edilmeli?
- Doğru seçilmiş, sürdürülebilir domain ve hosting,
- Özgün web sitesi tasarımı,
- Hedef kitleye yönelik kaliteli ve faydalı içerik,
- Düzenli rakip analizi,
- Sorunsuz işleyen yazılım sistemleri,
- Arama motorlarının yapay zeka teknolojilerinin güncel algoritmalarını sıkı takip,
- Üretilen SEO uyumlu içeriklerin geriye dönük revizyonu.
Öncelikle domain ve hosting seçimi markanın hedef kitlesine, var olan ürün yelpazesine ve marka bilincine uygun seçilmelidir. Günümüzde çok dar alanda domain ve hosting uygulayan web sitelerinin zaman içerisinde zorluk yaşadığına pek çok kez tanık olduk. Elbise satan çiçekçiler, televizyon satan marketler bu çatışmanın birer örneği… İlerleyen zaman içerisinde markanızın isim kalitesinin pazarlama sürecinde kısıtlı bir alanda sıkışmaması adına ilk adım domain ve hostingte mantıklı bir yol izlemektir.
Özgün web sitesi tasarımı ve rakiplerinizden farklı estetiğe sahip tüm tasarım çalışmaları kullanıcıların beğenisini kazanabilecek bir faktördür. Gelen ziyaretçinin konforlu şekilde site içerisinde dolaşabilmesini sağlayacak kategori çalışmaları, görsel ve medya yerleştirmeleri, logo tasarımları, renk seçimleri ve kullanılan başlıklar bu aşamada kalitenize ivme kazandıracaktır.
Hedef kitleye yönelik kaliteli ve faydalı içerikler üretmek SEO çalışmaları yürütürken altın değerinde öneme sahiptir. Blog yazıları, ürün, hizmet ve kategori açıklamaları SEO kurallarına uygun ve doğru anahtar kelimeler eşliğinde planlanmalıdır. Kullanıcı deneyiminde kaliteyi artıran ve sürdürülebilir fayda sağlayan içerikler arama motoru botlarının kalite standartlarına uyumludur.
Markanızı bir adım öteye taşımak için rakip analizi şarttır. Rakiplerin yürüttüğü proje ve SEO sistemlerini düzenli olarak takip etmek markanızın ilerlemesi gereken yol hakkında size net bilgiler sunacaktır. Aynı sektör içerisinde rakip sitede bulunan içerikler titizlikle değerlendirilmelidir. İstikrarlı takip ve düzenli çalışmalar ile arama motoru sonuçlarında rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
Yazılım ve web sitesi tasarım ekibi ile her daim dirsek teması hayati önem taşır. Web sitesinde çalışmayan bir url, geç açılan bir sayfa, görsel yüklemesindeki yavaşlık, yönetim panelinin maksimum verimle kullanılamaması Google kalite standartlarınca değerlendirileceğinden sorunsuz işleyen yazılım sistemi sizi bir adım öteye taşıyacaktır.
Google başta olmak üzere arama motorları kendi kalitelerini sağlama almak, hizmet sundukları internet kullanıcılarının devamlılığını sürdürmek adına belirli zaman aralıklarında algoritma güncellemelerine giderler. Bu güncellemeleri sık sık takip eden SEO uzmanı, web sitesindeki SEO çalışmalarını güncel algoritmalarla paralel şekilde eş zamanlı olarak yürütebilmelidir. Böylece, değişen kalite standartlarına uygun içeriklere sahip web sitelerinin arama sonuçlarındaki yeri pozitif oranda pekiştirilecektir.
İçerik üretimi yaşayan bir süreçtir. Herhangi bir konuda içerik üretmiş olmanız o konu ile ilgili tüm dosyaları kapatacağınız anlamına gelmez. Az önce değindiğimiz algoritma güncellemelerine paralel olarak geriye dönük içerik revizyonları yapılmalıdır. Bu revizyonlarda yeni anahtar kelimeleri yazı içerisine eklenebilir; eski bilgiler çıkarılıp yenileri ile güncellenebilir.
Değişen SEO Algoritmalarında Sürdürülebilir Başarının Sırrı!
Arama motorları belirli zaman aralıkları ile web sitelerini tarar ve belirlemiş oldukları algoritmalar sayesinde bu siteleri sıralar. Bu sıralamada iyi yerlerde konumlanmak için öncelikle kendimize bir hedef daha sonra strateji belirlemeliyiz.
Not: Başarılı bir SEO çalışması nasıl yapılır diyorsanız en net cevabı "Doğru SEO Stratejisi"dir.
SEO Çalışmasında Hedef Belirleme
Profesyonel SEO çalışmasına başlamadan önce doğru hedefi belirlemek sitenizin seo performansı ve sitenizi ziyaret eden kullanıcılar için en doğru yol olacaktır.
Peki nedir bu seo hedefi belirleme;
SEO Stratejisi Nedir? Nasıl Belirlemeliyim?
Doğru kurgulanmış SEO stratejisi her zaman meyvesini verir. SEO stratejisi, arama motorlarındaki konumlarını en iyi hale getirmek için uygulanan adımlar dizesidir. Bu adımlar hedefi belirleme, araştırma, özetleme ve uygulamadır.