Google Helpful Content Update Nedir? SEO Bilgilerinizi Güncellemelisiniz!
Dijital içerik dünyasında çarpıcı etkiler yaratan Google algoritmaları SEO uzmanları ve SEO uyumlu içerik üreticilerinin yakın takibinde. Geçtiğimiz aylarda, 22 Ağustos 2022 tarihinde gündeme gelen Helpful Content Update ile kullanıcı deneyimi mercek altına alındı.
Google yürürlüğe giren bu güncellemesi ile kullanıcı dostu içerik üretimini denetlemeyi hedefliyor. Yeni kalite standartları gereği -artık- kullanıcıya faydalı bilgi sunmayan, metaforik tabirle okuyucuyu beslemeyen içeriklerin sıralamasını geri çekerek tamamen teknik ve SEO kaygısı içeren anlayıştan uzaklaşmaya doğru yol alıyor.
İçeriğimizde Google Helpful Content Update nedir, SEO uyumlu içerik üreticileri bu güncelleme doğrultusunda nelere dikkat etmeli? Güncelleme hakkında neleri bilmelisiniz? İşte aradığınız tüm yanıtlar!
Helpful Content Update Nedir?
Helpful Content Update, Türkçe çevirisi ile kullanıcı dostu içerik güncellemesi anlamına gelmektedir.
Google en genel tabiriyle arama motoru kullanıcıları, sorguladığı kelimeye özel sıralanan URL listesinde bir içeriğe tıkladığı zaman bu deneyimden nasıl bir sonuç elde etti? bu bilgi dahilinde içeriklerin kalitesini belirleyen bir güncelleme sağladı.
Kullanıcıya direkt, gerçek ve doyurucu bilgi sunmayan içerikler Google nezdinde artık kaliteli sayılmıyor. Yani, sadece kelime sayısı, anahtar kelimeler ve trendler gözetilerek üretilen içerikler yeni güncellemeye göre alt sıralara gerileyebilir, diyebiliriz.
Kısacası Google, yeni güncellemesi ile kullanıcıya teknik olarak daha derin, yüzeysel olmayan, net, açıklayıcı, direkt ve faydalı bilgiler sunan içerikleri üst sıralara taşıyabilir ve bu kıstaslara uyan içerik sayısı fazla olan web sitelerini -yüksek kaliteli- olarak sınıflandırabilir.
Şimdi dilerseniz, yeni algoritma güncellemesi hakkında biraz daha teknik bilgilere değinelim:
Helpful Content Update (Faydalı İçerik Güncellemesi) Hakkında İpuçları
Eğer bir içerik üreticisi ya da SEO danışmanı iseniz faydalı içerik güncellemesi hakkında aşağıdaki sorulara yanıt aramanız işinizi büyük oranda kolaylaştıracaktır. İçeriklerinizin başarısı ve dolayısıyla emeğinizin karşılığını almak elbette önemli.
Peki, içeriklerinizin mevcut konumunu korumak veya sıralamasını yükseltmek için yeni güncelleme özelinde hangi çalışmaları yürütmelisiniz? Nedir bu kalite kıstasları? Hemen ipuçlarıyla mercek altına alalım:
Aşağıda sıraladığımız ipuçları ve bilgiler developers.google.com adresinden ilham alınmıştır:
İçerikleriniz Kullanıcı Deneyimi Açısından Kaliteli Mi?
Google, bu algoritma ile kullanıcıların içerikten memnun kalıp kalmadığını ölçümlüyor. Kullanıcının aradığı bilgiyi sunan, sorularına direkt yanıt veren içerikleri arama sonuçlarında üst sırada konumlandırır.
Burada içerik üreticilerinin dikkat etmesi gereken püf nokta: Arama motoru için değil kullanıcı odaklı içerik hazırlamak.
Kullanıcı odaklı içerik terimini açacak olursak "kullanıcıya katma değer kazandıran" tanımlamasını yapabiliriz. Peki, bu aşamada nelere dikkat etmelisiniz? Şimdi sıraladığımız sorulara "evet" yanıtı vermeniz temel öncelik:
- İşletme, marka ya da web sitenizin sizi ziyaret ettiğinde memnun kalan bir hedef kitlesi var mı?
- İçerikleriniz birinci ağız tarafından uzmanlık ve teknik ipuçları içeren bilgilerle mi üretildi?
- Web sitenizin üzerinde yoğunlaştığı bir konu ya da amaç, hedef var mı?
- İçeriğinizi okuyan internet kullanıcıları bu içerik sayesinde işlevsel bilgiler kazandı mı?
- İçeriğinizi ziyaret eden kullanıcılar bu içerik sayesinde ihtiyaç duyduğu tüm alt başlıklara ulaştı mı?
- İşletmeniz ve markanız özelinde istikrarlı olarak benzer ve ilişik konuları mı hedefliyorsunuz?
Sadece Arama Motoru ve SEO Odaklı İçerikler Üretmemelisiniz
Helpful Content Update ile Google, sadece SEO gerekliliklerine hitap eden teknik kaygılı içerik üretiminin önüne geçmeyi hedefliyor. Buradaki caydırıcı stratejileri de şüphesiz içeriği sıralamada geriye çekmek ve dolayısıyla trafiği azaltmak.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta tamamen en iyi SEO kuralları dışına da çıkmamak. Açıkçası bu durumda -denge- önem taşıyor; çünkü tümüyle SEO çerçevesinde içerik üretmekle bu kuralları hiç gözetmemek arasında ince bir çizgi var. Yani, SEO yönergelerini en iyi kullanıcı dostu içeriklerini oluşturmada işlevsel olarak kullanabilirsiniz.
Eğer ürettiğiniz içeriklerin, sunduğunuz ürün ve hizmetlerin arama motorlarında üst sırada konumlanmaya devam etmesini seçiyorsanız aşağıdaki püf noktalarına vakıf olmalısınız. Bu soruların tamamına ya da büyük çoğunluğuna ‘evet’ yanıtı veriyorsanız içerik planlamanızı yeniden değerlendirmelisiniz:
İçeriğin öncelikli amacı arama motorundan kullanıcı çekmek mi?
Yanıtınız evet ise burada yeniden değerlendirmeniz gereken önceliği direkt olarak arama motoruna değil kullanıcı ihtiyacına odaklamak.
Arama motorunda iyi konum kazanmak adına farklı konularda çok fazla içerik mi üretiyorsunuz?
Yanıtınız evet ise burada yeniden değerlendirmeniz gereken konu fazla içerik üretmenin sıralamanızı yükselteceğine inancınız. Farklı konularda içerik yığılımı o web sitesine duyulan güveni sarsabilir. Ayrıca çok sayıda içerik üretmek için yapay zeka kaynaklarına yönelmek de Google’ın çabuk saptayabildiği bir detay.
İçeriklerinize bilgi doygunluğu kazandırmadan benzer, özet bilgileri mi sunuyorsunuz?
Yanıtınız evet ise burada yeniden değerlendirmeniz gereken sunduğunuz bilgilerin 1. ağızdan test edilmiş olarak aktarılması. Arama sonuçlarında çıkan diğer web sitelerindeki mevcut bilgileri aynen iletmeniz algoritmanın kalite standartlarına aykırı kabul edilebilir.
Hedef kitlenize ya da web sitesi karakterine uygun olmasa da trend olduğu için içerik üretiyor musunuz?
Yanıtınız evet ise Helpful Content güncellemesinde önemli bir kıstasın web sitesinin -belirli bir alanda uzmanlaşma ve yoğunlaşma- olduğunu hatırlamalısınız. Fazla içerik ve değişik konular ya da trend içerikler yerine kullanıcı kitlenize hitap edecek sürdürülebilir içeriklere yönelmelisiniz.
Bu minvalde bir diğer püf noktası da kullanıcıların web sitenizden ayrılıp farklı bir kaynakta aynı bilgiyi araştırıp araştırmıyor olması. Amacınız kullanıcının ihtiyaç duyduğu tüm bilgileri tek kaynakta sunabilmek.
Uzun içerik üretmenin ve fazla kelime sayısının arama sonuçlarında sizi üst sıraya taşıyacağını mı düşünüyorsunuz?
Yanıtınız evet ise, Google, yukarıda belirttiğimiz kaynak url adresinde kaliteli bir içerik için net bir kelime sayısı ifade etmediklerini açıklıyor. Yani, bir içeriğin uzun olması faydalı anlamına gelmediği gibi kısa olması da fayda sağlamadığı anlamına gelmiyor.
Temel hedefiniz okuyucunun ihtiyacı olacak bilgiyi farklı açılardan ele alabilmek ve doyurucu bilgiler sunmak olmalı.
İçeriğinizde net yanıtı olmayan bir konu hakkında fikir mi veriyorsunuz?
Yanıtınız evet ise Google yeni algoritma güncellemesinde okuyucuyu oyalayan, aynı soru kalıbını sürekli tekrar ederek kesin bir yanıt vermeyen içeriklerin olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Örneğin henüz açıklanmayan bir sınavın sonuçlarını; yayına girmeyen bir dizinin yayın tarihini vermek gibi.
Güncellemenin Çalışma Sistemi Üzerine
Algoritma şu an için İngilizce aramalarda etkili; ancak Google, gelecek aylarda diğer diller için de hassasiyet geliştiriyor olduklarını belirtti. Kullanıcıya öncelik veren içeriklerin ödüllendirileceğinin de müjdesini verdi.
Eğer içeriklerinizin trafiğinde gelecek aylarda bir dalgalanma tespit ederseniz yukarıdaki maddeleri yeniden gözden geçirerek içeriklerinizi yeni bakış açısıyla güncellemenizi tavsiye edebiliriz.
Kaynak: developers.google.com
Algoritma güncellemesi hakkında son haberler: developers.google.com/search/updates/ranking
SEO hizmetimizden faydalanmak ve güncellemelerinizin en iyi şekilde yapılması için..