Backlink Nedir? Nasıl Alınır? SEO Odaklı Backlink Çalışmaları

Backlink Nedir? Nasıl Alınır? SEO Odaklı Backlink Çalışmaları

Web sitenizin arama motorlarında değer kazanmasını ister misiniz? Cevabınız yüksek bir evet! ise backlink SEO çalışmaları hakkında bilgi sahibi olmaya hazırsınız! E-ticaret sitesi veya herhangi bir kurum ya da marka iseniz Google gibi arama motorlarında prestij kazanmak size uzun vadede kazanç sağlayacaktır. Bu doğrultuda ihtiyacınız olan SEO çalışma ajandası içerisinde backlink bağlantıları da mutlaka bulunmalı.

Günümüz dünyasının online pazar yeri arama motorlarında rakiplerinizden daha çok ziyaretçi elde etmek ve kâr sağlamak için sorgulama sonuçlarında üst sıralarda konumlanmalısınız. Google reklamları gibi ek bütçeler ayırmadan farklı web sitelerine görsel veya içerik odaklı backlink bağlantısı vererek uzun süreli ziyaretçi trafiği kazanabilirsiniz.

Backlink Nedir?

Backlink, bir web sitesinin başka internet sitesine vermiş olduğu bağlantıların tümüdür. 

Backlink bağlantıları, görsel olabileceği gibi SEO uyumlu metin, içerik odaklı da olabilir. 

Backlink bağlantılarının asıl amacı Google başta olmak üzere arama motorları için değer kazanmaktır. 

Marka, ürün veya içeriklerinizin özellikle trafiği yüksek olan web sitelerinde bağlantısının, linkinin bulunması sizin ziyaretçi sayınızı da otomatik olarak artıracak bir faktördür. Bu doğrultuda eğer bir e-ticaret sitesiyseniz, online satış yapıyorsanız başarılı bir backlink çalışması, müşteri ve ürün satış sayınızda artış anlamına gelmektedir.

Backlink Neden Alınır?

Backlink içerikleri veya backlink odaklı görseller marka bilinirliği açısından kazançlıdır. Öyle ki Google, 2016 yılında yaptığı bir açıklamada içerikten sonra en önemli arama sonucu sıralama faktörleri arasında backlinklerin de yer aldığını belirtmiştir.

Backlink bağlantıları ücretli veya ücretsiz olabilir. Ancak unutulmamalıdır ki bu bütçe, uzun vadede web siteniz için ziyaretçi geri dönüşü sağlayacak bir stratejidir. 

Backlink Türleri Nelerdir?

Web sitelerinin SEO odaklı projeleri içerisinde yer alması gereken backlink bağlantıları birkaç farklı kola ayrılır. Aşağıda farklı backlink türleri üzerine bir liste hazırladık ve açıklayıcı bilgiler sunduk:

Nofollow Linkler

Web siteniz içinden verdiğiniz backlink bağlantılarına nofollow etiketi ekleyebilirsiniz. Nofollow etiketi en açık tabiriyle ilgili linke -takip etme- komutu verir. Eğer kendi web sitenizden başka bir internet adresine link verecekseniz; ancak bu linkin güvenilirliğine kefil olmak istemiyorsanız nofollow linkler kullanabilirsiniz. 

Nofollow, rel="nofollow" etiketi ile linke eklenebilir.

Nofollow linkleri, web sitenizden farklı bir adres için kefillik özelliği taşımaz demiştik; bunun yanında nofollow etiketli web sitesine PageRank yani arama motorlarında üst sıralarda çıkabilme değeri de addetmemiş olursunuz. 

İlk etapta algoritma gereği Google, nofollow etiketli linkleri arama sonuçlarına değer katan bir faktör olarak görmemekteydi; ancak 2019 Eylül ayı itibariyle geliştirdiği algoritmalarda nofollow linklerinde güven aktarımı söz konusudur. 

Dofollow Linkler

Dofollow linkler, anlaşılır tanımıyla Google botlarına -takip et- komutu verir. Bir önceki link etiketinden (nofollow) farklı olarak dofollow etiketleri, Google’a bu linkler özelinde kefil olduğunuzu gösterir. 

Web sitenizdeki içeriklerden dofollow linkiyle yönlendirdiğiniz internet adreslerinin güvenilir olduğu ve arama sonuçlarında değer kazanabileceği minvalinde kefil olduğunuzun işaretidir.

Ücretli veya Sponsorlu Linkler

Web sitenizin bazı içerik, ürün veya görsellerini farklı internet adreslerinin yayınlaması için belirli bir ücret ödemesi yapabilirsiniz. Ziyaretçi trafiğini ve güvenilirliğini SEO uzmanınız ile analiz ettiğiniz web sitelerinde ücret karşılığı tanıtım yaptırabilirsiniz. 

Pozitif olarak sosyal medyada tanınmış ve takipçi sayısı fazla olan fenomenlerle ücret karşılığı anlaşarak ürün veya marka tanıtımınızı yapmalarını talep edebilirsiniz.

Web sitenizden ücretli link yönlendirmesi yapacaksanız eğer rel="sponsored" etiketi ekleyerek Google botlarına bu doğrultuda bilgi vermelisiniz. Bu etiket ile Google yönergelerini ihlal etme riskini ortadan kaldırabilirsiniz.

Dominant (Yüksek Otoriteli) Linkler

Backlink bağlantıları için dijital ortamdaki iş birliği denilebileceğini daha önce belirtmiştik. Peki, markanızın bilinirliği ve itibarı açısından bir düşünün; hangi tür ortaklarla çalışmak isterdiniz? Elbette bulunduğu sektörde otoriter, kalite standartları gereği uygun politikalar izleyen adresler önceliğiniz olacaktır. Backlink bağlantıları için de aynı kıstasları gözetmeniz önerilir. 

Belirli bir alanda uzmanlık kazanan; uzun süreler boyunca düzenli olarak kaliteli içerik üreten, kullanıcı deneyimini ön planda tutan web siteleri Google algoritmalarına göre otoriter sayılır. 

Eğer backlink bağlantıları için bir bütçe ve zaman ayırmayı hedefliyorsanız; net sonuçlara daha hızlı ulaşmak için otoriter web adresleri ile anlaşmaya gidebilirsiniz. Organik trafik veya satışlarınızda artış göstermek için Google algoritmalarınca değer kazanmış, yüksek tıklanmaya sahip web adreslerine backlink verebilirsiniz.

UGC Linkler

UGC linkler en genel tabiriyle kullanıcı tarafından oluşturulan içeriklerdir. Soru-cevap ve hap bilgi, çabuk cevap, kısa ve hızlı yanıt ya da fayda odaklı forum siteleri bu tip linklere dahil edilebilir. Forumlar, blog yorumları bu alana dahildir.

rel="ugc" etiketi eklendiğinde Google bu linklerin site sahibi tarafından değil, kullanıcı tarafından eklendiği mesajını verir.

Zararlı Linkler

Zararlı veya doğal olmayan linkler, web sitenizin sıralamasını düşürme riski taşır. Zararlı linkler Google kalite standartlarını karşılamayan linklerdir. Doğal olmayan, zararlı linkler olarak da adlandırılabilir. 

Dolandırıcı siteler, kumar ya da bahis siteleri, +18 uygunsuz içerik siteleri zararlı linkler grubuna girer. Bu linkler Google botlarının radarına takılacağından hem trafiğinizi ve sıralamanızı düşürür hem de e-ticaret siteleri için güven yok edici bir tehlikedir.

Backlink Nasıl Alınır?

Web sitelerine backlink almak için ihtiyaç duyabileceğiniz püf noktalarını sizler için bu başlık altında derledik. Backlink nasıl alınır sorusunu yanıtlamadan önce bu çalışmanın faydaları ve zararları iyi tespit edilmeli; backlink analiz süreci aksatılmamalıdır, hatırlatmasını yapmak isteriz. 

Çünkü SEO odaklı backlink bağlantısı doğru web siteleriyle anlaşıldığında çok faydalı olabileceği gibi zararlı backlinkler internet üzerindeki itibarınızı sarsabilir ve dahi gelirinizi düşürebilir. 

Peki, doğru stratejiler izlenerek backlink alma yolları nelerdir?

  • Başka bir siteden kendi siteniz için tanıtım yazısı almak,
  • Trafik alan otoriter blog sitelerine yorum yazmak,
  • LinkWheel yöntemi ile paravan internet siteleri oluşturup link vermek,
  • E-ticaret sitesi iseniz tedarikçilerden link almak,
  • Fenomen ve bloggerlardan içeriğiniz için yazı talep etmek.

Doğal Backlink Nasıl Alınır?

Aranma hacmi düşük olan bir anahtar kelimede üst sırada çıkma ihtimaliniz yüksek; ancak aranma hacmi yüksek yani kullanıcı oranı fazla olan içeriklere yönelmeniz daha avantajlı. İşte bu aşamada doğal backlink bağlantısı oluşturabilirsiniz. Ama nasıl?

  • Aranma hacmi yüksek bir kelime ve içerik konusu belirleyin.
  • Bu kelimeyi arattığınızda üst sıralarda çıkan ilk 3 içeriği analiz edin; bu içerikler sizin rakiplerinizdir.
  • Şimdi yapmanız gereken rakibinizin (ilk sıradaki veya 2. sıradaki) içeriğinizi tüm alt başlıklarıyla yeniden güncellemek.
  • Yazıya yeni anahtar kelimeler ve güncel bilgiler ekleyin.
  • Şimdi yazıya gelen backlink bağlantılarını tespit edin ve backlink talep edin.

Backlink Önemi ve SEO İçin Avantajları

Organik & Referral Trafik Artışı ve Sıralamada Yükselme

Backlink bağlantıları SEO odaklı projeler kapsamında web sitesine organik trafik getirmeyi hedefler. Google başta olmak üzere arama motorlarında sıralamanızın yükselmesini istiyorsanız organik trafik artışı ile sorgu sonuçlarında üst sırada çıkmak birbiri ile doğru orantılıdır. 

Yani kısacası ne kadar çok tıklanırsanız o kadar fazla ziyaretçiniz var anlamına gelir; Google ise rakiplerine göre daha çok tıklanan siteleri kullanıcılarını memnun etmek amacıyla üst sıralara taşır. Özellikle e-ticaret sitesiyseniz ziyaretçi trafiğindeki artış aynı oranda ürün satışında da pozitif bir ivme anlamına gelecektir.

Referral trafik ise, arama motorları dışından gelen farklı domain adreslerinin trafiğidir. Backlinkler bu aşamada ciddi bir köprü görevi görür. Web sitesinin internet ortamındaki otoritesini koruması adına bu trafik en az organik trafik kadar değer taşır. 

Güven ve Otorite Artışı

Google başta olmak üzere diğer arama motorlarını da ele alacak olursak üst sıralarda yer almanız güvenilir bir web sitesi olduğunuz anlamına geleceğinden eş zamanlı olarak -otorite- kazanabilirsiniz.

Bir önceki organik trafik artışı ve sıralamada yükselme ile bağlantılı olarak Google algoritmaları, web sitenizin kullanıcıya pozitif deneyim sunduğunuzu saptayarak otoritenizi artıracaktır.

Eğer bir e-ticaret sitesi iseniz bu aynı oranda hem satış hem müşteri hem de marka bilinirliği açısından size değer kazandıracaktır. Bunu tahmin etmek hiç de zor değildir. Özellikle otoriter sitelerle anlaşma sağlayıp backlink bağlantısı oluşturduğunuzda karşıdaki web sitesinin avantajlarından da faydalanmanızı sağlayacaktır.

Arama motorlarında sık görünmek ve üst sıralarda konum almak yalnızca Google için değil potansiyel ziyaretçileriniz için de güven ortamı oluşturacaktır.

Marka Bilinirliği ve Popülerlik

Bir e-ticaret sitesi iseniz günümüz dünyasının online pazar yeri arama motorlarında popülerlik kazanmaya gitmek zorundasınız. 

Direkt çözüm olarak PR çalışması yapabilir ya da Google Ads ile reklam verebilirsiniz; ancak uzun vadede sürdürülebilir bir konum ve otorite kazanmak reklam bütçesinden daha avantajlı bir strateji olacaktır. 

Popüler ve otorite sitelerle backlink anlaşması yürütmek web sitenize de popülerlik sağlayacaktır.

Zararlı Backlinkler ve Hacklink Tehlikesine Dikkat!

Kurum, kuruluş ya da markanızın web sitesi sizin online ortamdaki yüzünüz, kimliğinizdir. Bu kimliğe prestij kazandırmak ve eğer e-ticaret sitesi iseniz kâr elde etmek temel hedefiniz olmalı elbette. Bu imajı günden güne pozitif kaynaklarla beslemek veya doğru stratejiler doğrultusunda rakiplerin önüne geçirmek beklenen ve hedeflenen olgulardır.

Zararlı backlinkler ve hacklink işte bu emeğin ve kaydedilen gelişmelerin karşılaşabileceği risk faktörleridir. Spam, kumar, bahis, dolandırıcı ya da +18 internet adreslerinde markanızın görünmesi, ziyaretçilerin bu adreslerde ürünlerinizle karşılaşması negatif pekiştireçtir; marka güvenilirliğinizi düşürür.

Backlink bağlantıları alırken veya verirken düşük otoriteli web siteleri ile çalışmayı tercih etmemelisiniz. Zararlı (dolandırıcılık, şiddet, kumar, yasa dışı uygulamalar, cinsellik, uygunsuz içerikler vs.) internet siteleri dışında Google algoritmalarına göre kaliteli olmayan, sıralaması ve ziyaretçisi düşük web adresleri de değer kazanmanızı sağlamaz. 

Zararlı olmaması web adresinin size net olarak fayda sağlayacağı anlamına gelmez. Backlink çalışması yürütürken SEO danışmanınızdan backlink siteleri hakkında analiz yapmasını talep etmelisiniz. 

Google başta olmak üzere tüm arama motorları için “reklamın iyisi kötüsü yoktur” deyiminin geçerliliği yoktur. Reklam alıp verdiğiniz adreslerin de belirli kalite standartlarına uygun olması bir zorunluluktur; elbette sürdürülebilir ve tutarlı başarılar elde etmek istiyorsanız…

Google arama motoru botlarında olumsuz kimlik oluşturan bu linkler, sıralamayı gölgeleyerek geriye düşürebilir. Bu tehlikeyi ortadan kaldırmak için backlinkleri sık sık ve düzenli aralıklarla takip edip denetleyebilirsiniz.

Hacklink ise, uygunsuz web sitelerinin dışında negatif etkili bir diğer bağlantılardır. Hacklinkler adından da anlaşılacağı üzere sitenin hacklenmesi ve o siteye başka bir sitenin linkinin izinsiz olarak yerleştirilmesidir; bu bir siber suçtur. Sıkı takip edilen otoriter site yönetimleri bunları kısa sürede fark edip Google yönetimine şikayet etmelidir. Bu şikayet incelendikten sonra Google dizinden çıkarır ve o web sitesinin internet ortamındaki varlığını sonlandırır.

Halihazırda e-ticaret siteleri için günümüz dünyasında artan bir rekabet ortamı varken bu gibi zararlı backlink ya da hacklink tehlikesinin önüne geçmek ciddi önem taşır. Var olan bütçe ve motivasyonunuzu marka bilinirliğini artırmak ya da satış yükseltmek için yönlendirmenin yanında bu gibi koruyucu ve önlem alıcı stratejilere de zaman ayırmanız gerekmektedir.Çünkü bu gibi zararlı backlinkler Google gözünde daha az güvenilir etiketini yapıştırır; emeklerinizi korumalısınız.

Google Search Console vasıtasıyla Harici Bağlantılar hizmetinden yararlanarak web sitenize gelen link profillerini analiz edebilirsiniz. Rakiplerinizin sitesine gelen harici linkleri analiz etmek için SEMrush’ı tercih edebilirsiniz. GSC bu aşamada daha sınırlı bir olanak tanıyacaktır.

Yorum

WhatsApp'tan Mesaj Gönderin